20 november - Pjäsarbete och studiebesök

Morgonen började med de vanliga rutinerna, vem som samlar in fikapengar, fixar fika och hämtar lunchen. Efter det var det den sedvanliga rundan, idag var frågan, att komma på en teaterterm.  Vi lyckades med 17 olika termer, det var allt från biljett, strålkastare  till rekvisita och regissör

Efter det behövde vi röra på oss och vi gjorde en I-Kull, den går till så att alla är och när man stöter i någon så  hoppar man och ropar IIII...... Det blev mycket skratt och vi blev riktigt varma. Temat innan fikat var koncentration, vi jobbade två och två med att ha en tändsticka mellan oss. När vi rörde oss skulle man vara följsam så att inte tändstickan ramlade i golvet. Det här kopplade vi till om hur viktigt det är att vara lika fokuserad och koncentrerad när man är i roll på scen. Det var inte helt lätt att ha en tändsticka mellan sig och nog åkte de i golvet ett antal gånger, men då var det bara att börja om.
tandstickan1
Sofie och Göran
tandstickan2
Maria och Annelie
tandstickan3
Petra och Olle
tandstickan4
Mia och Jonathan
tandstickan5
Karin och Annelie

Nästa övning var också en koncentrationsövning där vi stod i ring med fingertopparna mot de som stod brevid en. Sedan blundade vi och rörde oss följsamt efter lugn musik och hur ringen förflyttade sig.
rorelse_i_ring
Koncentration på högsta nivå

Innan det var dags för fika sjöng vi igenom de sånger vi lärt oss från det att pedagogen Snö var här.
Idag var fikat extra lyxigt, smörgås m ed brieost och fikonmarmelad!! Det var rester från helgens invigning av Hagateaterns nya skyltar. Det satt fint efter det intensiva morgonpasset. Nästa pass arbetade vi med vår pjäs Trettondagsafton. Vi hade en del improvisationer från slutet av pjäsen kvar att göra. Här fick alla prova olika roller, Carina och Maria berättade scenen, sedan var det bara att prova. Till exempel fick Kristina vara Viola som spelar att hon är man i pjäsen och kallar sig då Cesario. I den här scenen säger hon Nej till att gifta sig med Olivia, Nej till att hon fäktat ner Andras blek af Nosen och Tobias, och Nej till Orsino att hon gått bakom hans rygg. En väldigt rolig scen! 
viola_nekar_olivia
Kristina som Viola säger NEJ!

Nu har vi äntligen gjort färdigt alla improvisationer från hela pjäsen och kan börja jobba med våra egna roller. Carina och Maria har börjat med bearbetningen av Trettondagsafton, med tillåtelse från översättarens Göran O Erikssons änka, Jane Friedman. Vi provade de tre första scenerna, som vi hade planerat att visa upp för referens- och samverkansgruppen för projektet som skulle komma och hälsa på eftermiddagen.

Den första scenen är med Orsino där han lyssnar på vacker musik och längtar efter Olivia Orsino spelas av Urban och den första repliken lyder " Nej mer, om det är sant att mannens kärlek får näring av musik så fortsätt spela"
orsino
Urban som Orsino: - Nej fortsätt spela...

Vi fortsatte med stormen där skeppet förliste, det blev riktigt dramatiskt, med musik, ljus, vindljud, trummor och andra ljud.
skeppet_forliser
- Sebastian!!! - Viola!!
pa_bottenjonathan_pa_batten
Göran och Jonathan som Antonio och Sebastian flyter iland.

Sista scenen var när Viola flutit iland i Illyrien tillsammans med kaptenen och tror att hon kanske mist sin tvillingbror Sebastian.
ljustekniker
Annelie och Sara varit ljus och ljudtekniker under uppspelet

När vi ätit lunch letade vi kläder och rekvisita, här hade vi nytta av alla bilder vi letat i böcker och på nätet samt filmen vi sett. Så gjorde ännu ett genomdrag och det blev verkligen häftigt. Det blev tid kvar innan vårt besök skulle komma, då passade vi på att göra ordning våra pärmar. Vi satt in information om Shakespeare, bilder på kläder och den första delen av vårt manus.
manusparma
Arbete med sin personliga manuspärm
manusparmar_olle
Olle skriver i pärmregistret
manusparmar_jontahanmanusparmar_josefin
Jonathan sätter in sitt manus        Josefin fixar både sin pärm och Tobbes

När samverkan och referensgruppen kom gjorde vi först en svanskull där de fick vara med Karin instruerade,  efter det visade vi upp våra scener, sedan berättade vi om pjäsen och vilka roller vi hade, slutligen fick de en rundvandring på teatern.
karin_instruerar
Karin instruerar i Svanskull
svanskull_sam_ref
Carina och Amatörteaterkonsulenten Ingegerd i vild kamp.
svanskull_sam_ref2svanskull_sam_ref3
Fart och fläkt i jakten efter svansar
svanskull_sam_ref4svanskull_sam_ref5
Ordförande FUB-KAK, Bengt W.    Hagas Verksamhetsledare Caritha H