9 oktober - Skeppsbrott på Shakespeares tid

Vi började dagen med lite uppvärmningsövningar bland annat Pepparkakskull, Kinesisk parkamp och en grimasövning. Efter fikat var det dags för ett rollspel med temat skeppsbrott på 1500-talet. Temat på rollspelet gjordes utifrån det kommande pjäsvalet som gruppen skulle få veta efter lunchen.

Deltagarna fick uppgiften att bygga ett skepp, utifrån frågor om vad som finns på ett skepp. Efter vi hade gått igenom det bestämde vi vilka personer som var på skeppet, det var allt från skeppshund, papegojor till kungligheter och kapten. Vi bestämde vem som skulle vara vem och sedan började vi att bygga! Oj vad mycket grejer vi släpade fram innan skeppet var färdigt, men fint blev det. Alla fick sedan en mössa eller hatt utifrån sin rollfigur. Sedan började påstigningen av skeppet.

skeppsbrott
Skeppet är färdigbyggt
matrosernajpg 
Matroserna undrar vad som händer - är det storm påväg?

I ett rollspel händer det mycket, här trodde först matroserna att det var storm på väg, men ack vad de bedrog sig...det var pirater, de fick nu mycket att göra men de klarade att rädda hela skeppet.

livbat1
Kvinnorna i den rika kungafamiljen räddas i en livbåt
livbat2
Räddas det som räddas kan - kvinnor och barn först!!

skepphundenpapegojan
Skeppshunden flyter i land i kistan     Papegojan sköter vågorna

kaptenslaven_ror
Kapten skickar flaskpost                    Slaven ror trots att båten går under

Men nu kom stormen, det blev höga vågor, kaptenen insåg faran och skickade en flaskpost. Några kunde rädda sig men några följde med skeppet till botten, precis som det kunde vara på ett skeppsbrott under 1500-talet. Efter skeppsbrottet så kom vi tillbaka till vår verklighet och det var dags för undanplockning, några gick och hämtade lunchen. När vi hade ätit var vi så trötta att ingen orkade gå på någon promenad istället la vi oss och vilade en stund.
vilopaus1
Vilopaus...
vilopaus2
...mera vila
Sedan var det dags att berätta om vilken pjäs vi hade valt utifrån gruppens önskemål. Dessa önskemål har varit övervägande musikal. Vårt val blev Trettondagsafton av William Shakespeare med sång och dans inslag. Valet mottogs med positiva kommentarer, några har dessutom Shakespeare som favorit. Vi berättade om pjäsen och sedan delade vi in oss i grupper med olika uppgifter. Första gruppen fick i uppgift att ta fram fakta om Shakespeare. Andra gruppen att ha mannekänguppvisning med kläder från 1500-talet. Tredje gruppen fick ordna pärmar till alla att samla material i. 

inkopsgruppen
Inköpsgruppen redovisar sitt arbete.
modevisning
Modevisning alá 1500 tal

Dagen avslutades med en ordentlig utvärdering i två grupper, där fick alla svara på olika frågor.