12 februari , stagefighting

Morgonen började som vanligt med ansvarsindelningar och några uppvärmingsövningar. Men efter fikat var det sig inte riktigt likt. Vi skulle lära oss att fäktas och att slåss på låtsas så att det skulle se ut som på riktigt! Just det - stagefighting!

Kent Persson som har en mångårig kunskap om det, var hos oss hela dagen. På förmiddagen slagsmål och på eftermiddagen fäktning.
fika
I vår kommande föreställning Trettondagsafton ingår det en del bråk och fäktning, så det gäller att vi lär oss det rätt sätt. Kent var mycket duktig på att lära ut, han förklarade på ett lättfattligt sätt och visade samtidigt. Han började med att berätta om stagefigthing och sedan fick vi prova vissa poser för fäktning, utan värja. Hur man står med fötterna och hur man rör sig framåt, bakåt och åt sidan. Vi fick låtsas att hålla i en värja i den ena handen, den andra kunde man ha antingen upp på huvudet, ungefär som om man skulle klia sig i håret eller så kunde man ha den bakom ryggen. Det såg ialla fall riktigt snyggt ut!
halvcirkel

kent_illustrerar

Kent fortsatte att berätta att det det är viktigt att man hela tiden har koll på sin motståndare, för att träna det fick vi göra en övning där vi stod mittemot varandra och var varandras spegelbild
mia_spegelbild

anneli_blundar
Vi gjorde en variant av övningen då vi hade våra handflator mot  varandra, den ene blundade och den andre förde rörelser. Det gällde att vara lyhörd och koncentrerad.

Så var det dags att lära sig tekniker för olika slag. Kent berättade att det är den som blir"slagen" som måste reagera så att det ser ut som om den får ett riktigt slag. Vi fick börja med att låtsasboxa, sedan vi fick vi boxa på en kudde för att känna och se hur det är att slå på riktigt. Alla tog i ordentligt.
jonatanboxar
olleboxar
mariabox

miaboxar
Sedan var det dags för låtsas slag på kind. Vi var två och två den ene slog och den som fick slaget skulle klappa ett slag med händerna så att det lät, samtidigt reagera av slaget. Det var inte det lättaste, men efter en stund så såg det riktigt bra ut. Nästa steg var slag i magen, då fick vi lära oss att man har först en knuten näve, men sedan när man kommer fram till magen, släpper man den knytna näven så att handen blir mjuk, på så vis blir det inget hårt slag, sedan måste ju den som får slaget reagera som om det gjorde ont. Vi provade även att dra i håret, det kunde se riktigt läskigt ut men när man vet hur det går till så vet man ju att det inte känns alls. Nästa steg var hur man får ner någon på marken, här hade man först knäppta händer, sedan när man nådde ryggen rätade man ut händerna, drog upp dom och knäppte händerna. Den som fick slaget ramlade ner på golvet. Här var det verkligen träning på högsta nivå upp och ner på golvet. Vi provade också en del sparkar, där det skulle se ut som man knäade någon. Det var ett otroligt intensivt och roligt pass, 2 timmar utan paus och alla igång hela tiden! Alla var jättenöjda, men ganska trötta. Nu vet vi precis hur dom gör när de slåss i filmer!  
ollekoncetrerad
jonatansarab
miaingegerd
olegoran
carinapetra
Eftermiddagen ängnades åt fäktning. Vi fick lära oss hur man kunde hälsa med värjan på 1500-talet. Först upp i himlen, sedan välsigna värjan sedan mot motståndaren. Kent visade oss hur man går till anfall på ett enkelt sätt så att motståndaren lätt kunde parera. Alla fick prova på, det var mycket hög koncentation.

halsningsvord2
halsningsvord
jonatangoran
svordprov
olesofie

Efter det var de dags för de som ska fäktas i pjäsen att få special instruktioner för just deras scener. Vi gjorde en mycket rolig scen där Andreas blek af nosen som spelas av Olle ska fäktas mot Viola/Cesari. Andreas som inte alls kan fäktas i pjäsen, tappar svärdet får det på foten och på lite andra olämpliga ställen, det kräver mycket teknik och koncentration, men Olle gjorde det på ett strålande och roligt sätt! Det kommer garanterat dra mycket skratt! de andra i gruppen som inte ska fäktas, tvättade kläder som vi lånat från andra amatörteatrar, strök gardiner och fixade frukt! En mycket mycket intensiv dag!!!