4 december - Pjäsarbete dagen lång

En riktig produktiv torsdag med intensivt pjäsarbete. Morgonen började med en runda om vad alla tyckte om förra veckans studiebesök i Västerås. Alla var positiva och hade haft en toppendag. Rundan övergick i planering och genomgång av teaterresan som vi ska göra på lördag. Då ska vi åka till Västerås och titta på när Teater Västmanland ger Shakespeares Othello.

Efter det pratade vi om vikten av att man i en teatergrupp inte säger nej till varandra utan att man i övningarna kan arbeta med alla. När vi ska göra en gemensam föreställning måste vi lyssna och respektera varandras olikheter. Att vi är så olika är vår styrka. Flera av deltagarna började då berätta om saker utanför teatern som det uppfattade som jobbiga. Det blev en djup och givande diskussion där flera blev berörda. Ibland behöver man lätta på locket. Innan fikat gjorde vi två kull för att få skratta av oss lite. Elchokskull och skrattkull avslutade morgonpasset. Vid fikat kändes stämningen lugn och avslappnad. Det är bra att våga visa sina känslor.

Efter fikat började vi med arbete med pjäsen. Alla tog fram sin manuspärm och vi började gemensamt läsa från scen 3 och framåt. Efter att ha läst igenom en scen provade vi den på golvet.

lasa_manus2
Dags att ta en titt på manuset
lasa_manus1
Sofie hjälper Mia med Olivias text.
lasa_manus4
Tre koncentrerade skådespelare
lasa_manus3
Kristina med manus
lasa_manus5
Sara och Josefin sätter sig in i Shakespeares melodiska text.

lasa_manus6
Maria hjälper Olle att hitta sina repliker under överseende av Karin

lasa_manus7
Petra sätter sig in i Malvolios text.

Vi jobbade med scenerna fram till lunch. Tänk vad Trettondagsafton är spännande och rolig. Vi kan knappt bärga oss inför att veta vad som händer i nästa scen. Dessutom gillar alla texten - den är så himla vacker. Vi är riktigt nöjda med valet av pjäs.

prova_scener1
Sofie och Josefin i rollerna som Viola och vakten Valentine.
prova_scener2
- Jag tror du har träffat någon som du har kär? säger Orsino till Viola
prova_scener3
Olle som Andreas Blek av Nosen låtsas fäktas.

Efter lunch jobbade vi vidare med pjäsen. Vi hann prova alla scenerna som Maria och Carina hade bearbetat till idag. Den sista scenen var riktigt rolig - den scenen där Malvolio hittar brevet som Maria med kumpaner har lagt ut för att lura honom att fröken Olivia är kär i honom. Nu ser vi framemot nästa torsdag då vi arbetar vidare med texten i nästa scen. Vad som händer i historien vet vi alla eftersom vi har improviserat på alla scenerna tidigare. Men alla vet inte hur texten låter och ingen av oss vet ännu hur det ska spelas fram. Vår pjäs börjar få liv och karaktärerna provas på golvet. Teatern skapas och formas här och nu, utifrån skådespelarna själva.
Så hade vi lite fika med både pizzabullar och kaffe- det var vi värda. Under fikat fick alla markera sina egna repliker i  med överstryknings pennor.
Dagen avslutades med att Carina och Maria berättade i korta drag, historien om Othello. Det verkar vara en spännande och tragisk berättelse som vi ska få se på lördag.
othellohistorien1
Vi tittar i programmet till Othello
othellohistorien2
Petra och Mia med Othello programmet
othellohistorien3
Annelie och Göran bläddrar i programmet.

Vilken dag detta har varit! Morgonens djupa diskussion smittade av sig på hela gruppen . Efter diskussionen jobbade alla mera fokuserat med koncentrationen på topp. Det kändes som vi idag tog ett stort steg närmare varandra.