6 november - Röst & sång hela dagen lång

Innan förmiddagsfikat hade vi ett rejält uppvärmningspass - Vild jakt i övningen Svanskull övergick till Här kommer vi och därefter West side story. De två sistnämnda övningarna var med rollfigurer ur pjäsen Trettondagasfton. Så blev det fika med smörgås, kaffe och te.
Så var det dags för höstens andra gästpedagog. Kristina Snow eller "Snö" som hon kallas kom åkandes från Lindesberg för att arbeta med röst och sång.

Kristina berättade om sig själv, vad hon arbetade med annars och vad dagens pass skulle innehålla. I en stor ring presenterade vi oss och berättade vad vi tyckte om att sjunga och använda våra röster. Några var lite skeptiska till att sjunga och sa att det ville de inte göra.
kristina_snow
Kristina "Snö" Snow.

Så började vi med en uppvärming av kroppens alla leder. Efter det värmde vi upp rösten med ljud, ord och ramsor. Uppvärmingen övergick till sång och Hagateatern fylldes med den afrikanska visan Bell Mama. Från gemensam sång i ring till kanon var steget inte stort. Några av deltagarna sa direkt att sjunga kanon kunde de absolut inte, det var alldeles för svårt, men bara efter några försök fungerade det jättebra.
vi_sjunger
Bel Mama -  stora vackra afrikanska kvinna, fyllde salongen
urban_tar_i

Urban tar i från tårna

Efter den afrikanska visan bildade vi två ringar som båda fick till uppdrag att med rösterna fylla en tänkt fantasi-brunn med ljud. Sedan jobbade vi vidare sittandes i ring med en samisk visa tillägnad det nyfödda barnet.
leo_le_lole
Leo le lole...

Passet avslutades med att vi lärde oss en gospel på engelska. Stämmor lades till och koncentrationen var på topp.
Efter lunch fick vi massera varandra två och två samtidigt som vi ljudade.
Massagen uppskattades av alla deltagarna.

massage_sofie_jonathanmassage_i_ring
Sofie och Jonathan                              Massage i ring
massage_maria_mariamassage_carina_sara
Maria och Maria                                    Sara och Carina

Vi fortsatte på madrasserna med att liggandes hitta vårt magstöd. Som skådespelare är det viktigt att tala rätt och att använda magstödet för att nå ut med sitt tal.
Snö visade hur det skulle se ut och nu gällde det för alla deltagare att själva hitta sitt.
kristina_visar_magstod
Snö visar hur man hittar sitt magstöd.
sofie_hittar_magstod
Maria hjälper Sofie att hitta magstödet
massage2
Tobbe får hjälp av Snö att andas rätt och hitta magstödet.
i_blast_och_i_regn
Trettondagsaftons slutsång - Hej å hå i blåst och i regn

Så fick vi arbeta med sista versen på slutsången i Trettondagsafton. Vi började med att säga den i kör och därefter satte Snö en melodi till texten. Tjejerna började och killarna svarade. Det blev riktigt vackert och man såg framför sig Änglarna på Forumteaterns scen. Efter det lärde vi oss en visa om en flicka som trodde att hon mist sin vän men som efter lång tid återfann de varandra. Även denna visa passade perfekt för vår pjäs - Trettondagsafton. Den sista visan vi lärde oss för dagen var en visa om kärlek - Hela min kropp och halva min själ, det ska du få för du dansar så väl....
När dagen var slut hade alla Änglar sjungit tillsammans både stämmor och kanon. De som sa att de inte tänkte sjunga när dagen började hade inte en enda stund under dagens gång protesterat.
Vi tackar Snö för en fantastisk dag eller som Mia sa i rundan
- Det var jädrans kul det här. Hon kunde ju hålla takten...

rost_och_sang
Vi sjunger med lust och glädje