8 oktober - Rollspel och spelplats besök

En intensiv och spännande torsdag inleddes med lite uppvärming innan morgonfikat.
Sedan ägnades hela förmiddagen åt ett rollspel som utspelade sig i rättegångssalen. Det var självaste Lars Molin alias Lasse Maja som stod åtalad. Alla Änglar fick välja vilken familj samt roll som de ville spela. Tre familjer bildades med föräldrar, vuxna barn, pigor och drängar. Alla deltagare fick varsin lapp där de stod vad de tycker om Lasse Maja tex. "Du är förälskad i Lasse Maja och ljuger för att skydda honom i rätten" eller "Du tycker illa om Lasse Maja och vill få honom dömd, att klä sig i kvinnokläder är inte normalt" eller "Du vill ha Lasse Maja dömd, han har tagit din klocka".
Efter lite diskuterande i stugorna la sig mörkret och natten över byn efter en natt sömn samlades alla byborna i rådstugan för att invänta rättegången.

i_radstugan
Byborna samlade i rådstugan

Lasse Maja (Kim) fördes in i salen och sattes i stupstocken. 

lasse_maja_kim
Lasse Maja i stupstocken

Prästen (Maria) fick med sig många av byborna i diskussioner om hur gärna de ville ha Lasse Maja dömd. Så steg domaren (Carina) in i salen och de hätska stämningen förbyttes i skratt då Carina hade hittat en peruk som hette duga till domaren.
carina_dommare
Domaren på plats
carina_dommare2
Domaren in action

När lugnet och skratten lagt sig fortsatte spelet och alla byborna var en och en framme för att vittna för eller emot Lasse Maja. Det blev riktigt spännande och mycket nytt kom fram. Lasse Maja beskylldes för både det ena och det andra - stöld av penningpung, kaffekopp, kyrkguldet och drängen Alfreds snus och klocka. Det var inte bara saker han hade knyckt utan även flera av flickornas hjärtan. Fru Andersson (Petra) avslöjade att Lasse Maja till och med hade gjort hennes dotter gravid. Vår praktikant Ronja spelade dotter och hon bönade och bad att de skulle släppa Lasse fri, hon var verkligen förälskad i honom. Hon spelade med sådan inlevelse att själva Lasse Maja kom av sig.

jag_svar
Fru Svärd (Sara) svär på bibeln att tala sanning
domare_maria
Agda från Arboga (Maria) förhörs av domaren

mia
Fru Höök vittnar mot Lasse Maja

lasse_maja_kim_stupstock
Lars Molin dömd att sitta i stupstocken.

Till sist fick Lasse Maja sin dom och dömdes för alla brott han var beskylld för till både spöstraff, kyrkstocken, fängelse och till att gifta sig med den flicka han hade gjort gravid.
Spelet var slut och vi tog en välbehövlig lunch.
Efter lunchen tog vi en promenad i det fantastiska höstvädret.

hela_ganget
Utanför Hagateatern i det fina höstvädret.

Turen gick till Gammelgården och vår kommande spelplats.
gammelgarden_gruppfoto1
På trappan till fru Hööks kommande bostad.
urban_tobbe
Urban och Tobbe
carina_maria
Carina och Maria
maria_maria
Maria och Maria

sara_jonathan
Sara och Jonathan

kim2
Kim
Efter besöket på Gammelgården gick vi tillbaka till Hagateatern och åt lite frukt. Dagen avslutades med några improvisationer ur Lasse Maja.