Maria Frejhed

Romeo och Julia

2000-04-14 00:00

År 2000 hade Hagateatern Shakespeare tema. Såklart skulle Änglarna också ingå i det temat. Det var ett enkelt val av föreställning. Romeo och Julia är nog Shakespeares mest kända verk. I den spännande historien finns både kärlek, hat, slagsmål och ond bråd död. När det var dags att sätta roller så var huvudrollerna Romeo och Julia inte självklart de mest eftertraktade. Här dök det upp förslag på roller som bara nämns i texten och t.o.m. Shakespeare hade nog glömt att dessa kunde vara synliga på scenen. Till sist var ialla fall alla roller tillsatta och pjäsen inrepeterad. Men man kan aldrig vara riktigt säker. För vem vet om Julia tvekar inför prästen, vill hon verkligen ha Romeo eller verkar Hertig Paris vara ett bättre parti. Med Änglarna blir klassiker inte alltid som författarna tänkte det.
Med denna föreställning åkte gruppen även på en liten turnè och spelade på Culturen, Kopparlunden i Västerås.

Snövit och de sex dvärgarna

1999-12-09 00:00

Våren 1999 inleddes disskussioner kring att starta ett samarbete mellan Särskilda omsorgen och Hagateatern. Detta resulterade i att teatergruppen Änglarna startades. En grupp med deltagare med olika former av handikapp. 
I början provade vi oss fram med olika dramaövningar men ganska snabbt kom vi fram till att vi ville göra en egen uppsättning. Änglarnas första historia att bita i blev den klassiska sagan Snövit och sju dvärgarna. En dramatisk historia som passade gruppen bra. I sagan dyker det upp många olika karaktärer, kung, drottning, snövit, prins, elaka styvmodern, dvärgar m.f.l. Det räckte inte riktigt till med aktörer så i vår variant bantades antalet dvärgar ner till sex stycken. Men å andra sidan, i en grupp med glada skådespelare finns det inte plats för någon Butter. Den 9 december var det premiär för Änglarna och efter det var ingenting sig likt i Köping. En grupp stjärnor utan dess like hade äntrat scenen.

snovit
Foto Mikael Rönnlund

Offentlig föreställning
Torsdagen den 9 december 1999

Spelplats
Hagateatern

Regi, dramatisering & ledsagare
Maria Berggren, Maria Frejhed

Aktörer Änglarna
Sara Svensson
Olle Pettersson
Ulla Andersson
Hans Nyholm
Petra Nord
Torbjörn Jonsson
Mia Wikman
Kristina Engström
Solveig Österman
Sara Severin

Snövit och de sju dvärgarna

1998-12-06 00:00

Teaterskolan 7-9 år måndag.
Det var en gång för länge, länge sedan en vacker drottning som satt och sydde medan snön föll utanför. När hon såg ut över det vackra landskapet, stack hon sig i fingret med synålen. En droppe blod föll ner från fingret och hon uttalade en önskan:
- Jag önskar mig en dotter med en hy vit som snö, läppar röda som blod och hår svart som korpens vinge.
Hennes önskan uppfylldes och flickan döptes till Snövit.... En klassisk saga som ivrigt spelats på Hagateatern.

Sagohelg - Prins hatt under jorden

1998-05-02 00:00

Teaterskolan 13-15 år måndag. Carina Eriksson var 1998 ledare för två teaterskolegrupper för 13-15 åringar. Båda grupperna ville arbeta med sagor och därför bestämde de att göra en gemensam sagohelg i Folkets park. Sagor har funnits i alla tider och har alltid ett budskap. Grupperna valde ut tre sagor som de tyckte berörde dom - Askungen, Prins hatt under jorden och Törnrosa. Alla tre sagorna handlar om att de goda segrar över de onda.

sagohelg
Alla deltagare från de två 13-15 års grupperna

Foto Okänd