Lillhaga

Barnomsorgsprojekt - Sagan om den ledsna clownen

2002-05-06 10:00

Hösten 2000 inledde ett samarbete mellan Hagateatern och Köpings kommun förskolan. Alla femåringar blev involverade i projektet. Andra året 2001-2002  fortsatte samarbetet och detta år var temat Cirkus. Alla femårsgrupper fick på hösten ett dramapass på Hagateatern som var indelat i två delar - ett studiebesök på teatern samt ett dramapass på Lillhaga. På våren valde några av grupperna att fördjupa sig och gjorde gemensamt en teaterföreställning under namnet - Den ledsna clownen.

Regi/ ledare
Elisabet Persson, Sara Sjöblom, Anna Englund

Playbackcafé

2001-05-05 00:00

Gruppen hade från början tänkt sätta upp en barnteater och valde "Troll i kulisserna" av Tove Jansson. Vi började repetitionerna men fick avslag på uppföranderätten. Tove Janssons Mumintrollen sköttes av en firma som inte gav amatörteatrar rättigheter till att spela Mumintrollen. Vi bytte spår och tänkte sätta upp adventskalendern "Trolltider" av Maria Gripe. Här fick vi ja till uppförandrätten men insåg ganska snart att de som vi mindes av kalendern var inte berättelsen i sig utan alla tekniska lösningar. Vi ville arbeta med en historia som var spännande och utmanande för gruppen. Valet föll då på publikens egna historier. Metoden Playbackteater är från början en terapimetod men kan även göras som en form av underhållning. Det bygger på att publiken berättar en händelse från verkliga livet som skådespelarna sedan spelar upp. På scenen har alla i gruppen olika funktioner som man alternerar mellan. En regissör bestämmer på vilket sätt historien ska berättas tex som en balett, i form av bilder, som en skräckhistoria osv. Några är skådespelare och spelar upp scenen. Ett par aktörer är musiker och ger bakgrundsmusik/ljud till scenerna. Playbackteatern arrangerades i form av ett café både på Lillhaga och på Smedjan, ett samarbete med ungdomsgården Båten.

Världens bästa mamma

1998-03-28 00:00

Spelades av en ungdomsgrupp. Ett caféprogram med korta scener om mor och dotterförhållanden. Föreställningen riktade sig just till mödrar och döttrar och de mammor som gick på teatern tillsammans med sin dotter betalade halva priset på biljetten. Föreställningen spelades på Lillhaga (en liten källarlokal på Åkerbovägen i Köping). Föreställningen startades med att publiken fick kliva in i en vaxkabinett full med olika mammor. Finalnumret i caféprogrammet var en modevisning där publiken var med att kora 1998-års mamma. I modevisningen dök det upp diverse olika former av mammor tex. "Dagismamman" som till och med har samling med sina egna barn. "Innemamman" som både snor dotterns kläder och pojkvänner. "Hem och skola mamman" som är aktiv i både mammor på stan och alla tänkbara föreningar. "Gympamamman" som sätter motion och kost främst.
Föreställningen spelades även på ATR-Västmanlands Trelänsfestival i Nora och sågs av ca 200 personer.

varldens_basta_mamma_1998
Foto Maria Berggren

Premiär
28 mars 1998

Övriga föreställningsdatum
29 mars, 1 april 1998

Turné
Under Treläns-festivalen 23 maj i Nora (2 förest.)
 
Spelplats
Lillhaga (källarlokal på Åkerbovägen i Köping) och på festival i Nora.

Regi, ljus och ljud
Maria Berggren

Text
Maria Berggren tillsammans med gruppen.

Scenografi, kostym
Gruppen

Affisch
L Lundborg

Aktörer
Anna Johansson
Linda Nilsson
Johanna Johansson
Emma Granberg
Maria Frejhed
Sarah Jansson
Karin Johansson
Sofia Svedberg

varldens_basta_mamma2_1998

varldens_basta_mamma3_1998