Änglarnas historik

Så började det...

Det första fröet till ide att starta upp en teatergrupp för Särskilda omsorgen kom under en fest hösten 1998. Det var en personal på ett gruppboende som på en fest träffade en av Hagateaterns dramapedagoger efter lite allmänt kallprat kom de att prata om teater. Då kläckte omsorgspersonalen ur sig:

- Ni som har en teater som ska vara öppen för alla, varför har ni ingen grupp med omsorgstagare?!

- Vilken bra ide, blev svaret från pedagogen, det måste vi undersöka möjligheterna för!

När sedan även chefen för Särskilda omsorgen tyckte det var en bra ide sattes arbetet i gång. Ett brev skickades ut till alla inom Särskilda omsorgen med ett erbjudande att delta i en "prova på verksamhet med teater". Anmälningarna började strömma in och snart var gruppen fulltalig. Några av deltagarna var självskrivna i teatergruppen då de redan innan hade visat intresse för att stå på scenen, andra var lite mer otippadeatt de skulle ha valt teater. Det spännande var att det blev en rejält blandad grupp med tio deltagare med olika nivåer av funktionshinder/ utvecklingsstörningar men som alla själva valt att prova på teater. Hösten 1999 startade gruppen sin verksamhet.

Ledarna hade från början tänkt att de skulle arbeta med övningar utan mål mot föreställning men ganska fort insåg de att det var just en teaterföreställning som deltagarna ville göra. Första uppsättningen blev sagoklassikern - Snövit och de sex dvärgarna(det räckte bara till sex st eftersom en av deltagarna bestämt ville vara kung och inget annat).


Snövit 1999

När det var dags att tillverka affisch var det praktiskt att hitta ett namn till gruppen. En av deltagarna föreslog namnet "Marias Änglar" eftersom de två första ledarna för gruppen båda hette Maria. Namnet kortades av till Änglarna rätt och slätt, dels för att få ett kortare namn samt för att inte låsa gruppnamnet till specifika ledare. Första uppsättningen blev en succé och sedan rullade det bara på.

 

 

 

 

 

 

Privatkliniken Lyckan 2004

Gruppen har därefter gjort ett antal uppsättningar. Det har varit allt ifrån Shakespeare, folksagor, tv-såpor, svenska filmer, Tv-serier såsom Macken av Galenskaparna och historiskt sommarspel utomhus.



Macken 2007

I början spelades uppsättningarna endast en gång för nära och kära till att öka till ca tio föreställningar/ uppsättning. Gruppen har oftast utsålda föreställningar utan ens annonsering och affischering. Den bästa marknadsföringen för gruppen är ryktet. Ryktet att få uppleva en föreställning utöver det vanliga, en föreställning med aktörer som går in med inlevelse till 100%, där den ena föreställningen inte är den andre lik och där man inte vet vad som kommer att hända.


Lasse-Maja 2008

Gruppen har sedan 1999 arbetat två timmar i veckan, under en tio veckors period dvs. 20 timmar/ termin. I början skapade en föreställning/ termin. Efter några år började gruppen arbeta två terminer med varje uppsättning, dvs 40 timmar/ uppsättning. Då föreställningarna blev mera avancerade textmässigt, rollmässigt, scenografiskt m.m. ökade också kravet på tid med gruppen. Efter gruppens tionde uppsättning - Macken kändes det som en omöjlighet att göra nåt lika avancerat på de få timmarna som gruppen hade till sitt förfogande.

Projektet - Teater på lika villkor 2008-2010.
 En idé att göra gruppen till en daglig verksamhet en dag i veckan började ta form. En projektplan skapades och pengar söktes från Allmänna arvsfonden. Den 1 september 2008 kom beskedet från Allmänna arvsfonden att det första året av ett tvåårigt projekt var beviljat. Projektet gick under namnet - Änglarna teater på lika villkor och projekttid var 1 september 2008 till 31 augusti 2010. Under det första året arbetade gruppen med föreställningen Trettondagsafton av William Shakespeare.




Trettondagsafton 2009

Under projektets sista år arbetade vi med en favorit i repris - Lasse Maja. Denna gång med mera sånger, några nya scener, ett rejält bondslagsmål, en livslevande häst och koreograferad dans.



Lasse Maja 2010

Förutom föreställningsarbetet innehöll projektet bland annat en metodkurs för teaterledare, till den arbetade projektledarna fram ett metodhäfte. Projektet avslutades med en festival för teatergrupper i länet. Ca 90 deltagare från sju olika grupper deltog i festivalen.


Festival Teater på lika villkor 2010

Vi sökte sedan för ett tredje år men fick avslag från Almänna arvsfonden. Höstterminen 2010 jobbade gruppen vidare med hjälp av projektpengar som Särskilda omsorgen gått in med.

Änglarna - en daglig verksamhet från och med januari 2010

Från och med den 1 januari 2011 är Änglarna beviljade medel från Köpings kommun för att vara en del av den dagliga verksamheten. Hagateatern är arbetsgivare och Köpings kommun köper tjänsten från föreningen. Änglarna kommer nu att arbeta två dagar i veckan med teater.

Det som vi för några år sedan drömde om är nu verklighet - tack Allmänna arvsfonden, Köpings kommun, alla som har varit involverade i verksamheten och framförallt tack till alla Änglar som gjort detta möjligt.

"Man måste tro lika mycket på det som inte finns, som på det som finns, ty det som finns har en gång inte funnits"
Citat av Gösta Hagelbäck ur Köpingsspelet alla delarna 2000



Gruppens första projekt som permanent daglig verksamhet blev två föreställningar som vi arbetade parallellt med - en dramatiserade stadsvandringen Bränder och uppror hade premiär i juni 2011 och spelades sex gånger. Detta skedde i samarbete med Köpings turistbyrå.





Bränder och uppror 2011

Under tiden improviserade vi på en föreställning om Malakias liv. Den tioårige pojken Malakias som blev anklagad och dömd för den stora branden som 1889 ödelade stora delar av Köping. Pengar söktes från Leader Västmanland vilket resulterade i samarbeten bland annat med en professionell scenograf och ljussättare samt Ullvigymnasiet Fyraårsprogram som byggde vår scenografi. Flera av dessa samarbeten har fortsatt efter Leaderprojketet. Premiär på föreställningen Malakias -  historien som aldrig berättades var våren 2012. 1 800 personer såg uppsättningen.








Malakias 2012

Året efter Malakias började vi med nästa storsatsning, nu i en helt annan genre. Ljuva 60-tal var en egenskriven musik och dansföreställning där handlingen utspelade sig under det glada 60-talet. Vi spelade föreställningen på Folkets parks utomhusscen som stått tom i många år. Maj 2014 hade vi premiär och föreställningen sågs av 1 900 personer.








Ljuva 60-tal

Nu jobbar gruppen mot kommande uppsättning av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter med beräknad premiär maj 2016.


Ronja Rövardotter